Medicatie afhankelijke hoofdpijn

Medicatie-afhankelijke hoofdpijn is hoofdpijn die ontstaat of die verergert door het dagelijks slikken van pijnstillers of triptanen. Een triptan rangschikken wij niet onder de noemer ‘pijnstiller’. De triptan stilt wel degelijk de migrainepijn, het breekt de migraineaanval af, maar triptanen doen meer dan pijn stillen. Ze werken bijvoorbeeld ook tegen de misselijkheid. Daarom spreken artsen, als ze een triptan bedoelen, liever over middelen om een aanval te bestrijden: aanvalsmiddelen. Maar weinig mensen zijn zich bewust van het feit dat je zelfs door het slikken van een halve paracetamol per dag, en dat gedurende meer dan drie maanden, hoofdpijn kunt krijgen van de paracetamol. Een halve, één of twee paracetamols per dag oogt onschuldig, maar kan voor hoofdpijnpatiënten nare consequenties hebben. Uit onderzoek blijkt dat rond de 340.000 mensen in Nederland medicatie-afhankelijke hoofdpijn hebben, maar wij vermoeden dat dit getal hoger ligt.

Migrainepatiënten vormen risicogroep

Migrainepatiënten zijn een belangrijke risicogroep voor het ontwikkelen van medicatie-afhankelijke hoofdpijn. Regelmatig zien hoofdpijnneurologen patiënten die steeds meer medicatie zijn gaan slikken en hierdoor naast hun ‘reguliere’ migraineaanvallen nog een ‘dagelijkse’ hoofdpijn erbij krijgen. Of zij hebben het gevoel dat hun migraine een chronisch, soms zelfs dagelijks, probleem is geworden. Het is verstandig om preventief medicatie te gaan gebruiken als men meer dan twee migraineaanvallen per maand heeft.

Medicatie afhankelijke hoofdpijn krijg je dus niet alleen van gewone, vrij verkrijgbare pijnstillers, maar ook van het teveel en te regelmatig slikken van triptanen: tien triptanen per maand is het maximum.
We weten niet precies waarom migraine chronisch kan worden van pijnstillers, misschien hebben veel migrainepatiënten het nodig om een aanval -deels- zijn gang te laten gaan om tot afronding van een aanval te komen. Pijnstillers blokkeren dan als het ware het vermogen van de hersenen om een migraineaanval helemaal te beëindigen.

Gerelateerde informatie

Doneren via Paypal

Klik op de onderstaande button ‘doneren’ om geld via ons Paypal account te doneren. Er wordt dan een nieuwe pagina geopend.

Medicatie-afhankelijke hoofdpijn en cafeïne

Cafeïne is de enige stof waarvan wetenschappelijk aangetoond is dat het een negatief effect heeft op hoofdpijn en migraine. Dit is de reden waarom sommige mensen op zaterdag hoofdpijn of migraine hebben. Dit is zogenaamde ‘onttrekkingshoofdpijn’. Men is gewend door de week op het werk ’s morgens enkele koppen koffie te drinken en drinkt deze koffie in het weekend later of helemaal niet: met hoofdpijn als gevolg. Het is verstandig om überhaupt niet meer dan drie eenheden cafeïne per dag te nemen.

Cafeïne zit niet alleen in koffie, maar bijvoorbeeld ook in cola. Cola is soms de oorzaak van chronische hoofdpijn bij adolescenten; zij drinken soms wel een liter cola per dag en krijgen hiervan pijn in hun hoofd. Ook energiedrankjes zijn niet gezond als je gevoelig bent voor hoofdpijn.

Om te verifiëren of uw hoofdpijn of migraine inderdaad medicatie-afhankelijk is, kunt u het beste als eerste stap een hoofdpijndagboek bij gaan houden. Dit hoofdpijndagboek kunt u hier downloaden

Let wel: dit is een voorbeeld van een hoofdpijndagboek, gebruikt door huisartsen. Het kan zijn dat uw neuroloog liever heeft dat u een ander hoofdpijndagboek invult. Vergeet niet door te scrollen naar onder naar het kader met de triptanen.

Niet de hoeveelheid telt, maar de regelmaat

Als blijkt dat u op meer dan 10 dagen per maand een pijnstiller inneemt, zoals ibuprofen of paracetamol, of een triptan, dan zou u wel eens medicatie-afhankelijke hoofdpijn kunnen hebben. Dit zou ook het geval kunnen zijn als de tussenperiode, tussen het innemen van de medicatie te kort is. U kunt twee dagen per week medicatie tegen uw hoofdpijn innemen en dan zeven dagen helemaal niets. Bent u niet goed in staat dit schema aan te houden, dan zou uw hoofdpijn wel eens medicatie-afhankelijk kunnen zijn. Het is dus niet de hoeveelheid pijnstillers per dag die maatgevend is, maar de regelmaat van het slikken. Of u nu op een dag zes pijnstillers slikt, of eentje; de medicatie-afhankelijke hoofdpijn ligt in beide gevallen op de loer.

Medicatie-afhankelijke hoofdpijn: de oplossing

Het is niet eenvoudig om zomaar te stoppen met alle pijnstillers en triptanen. Toch is dit nodig als u vermoedt dat u medicatie-afhankelijke hoofdpijn hebt. Het is verstandig om met een eerlijk ingevuld hoofdpijndagboek waarin u echt alle hoofdpijnmedicatie hebt bijgehouden naar uw huisarts te gaan. De arts zal u waarschijnlijk adviseren met alle pijnstillers, triptanen en de cafeïne te stoppen. Het is ook belangrijk uw werkgever, partner of gezin hierin te betrekken. Van het stoppen met alle medicatie kunt u behoorlijk ziek worden. Zeker de eerste twee weken zult u heftige hoofdpijnen krijgen die u het dagelijkse leven onmogelijk zullen maken. De kans dat dit stoppen lukt is waarschijnlijk mede afhankelijk van adequate ondersteuning thuis in deze periode. Na deze weken breken er vaak betere tijden aan, maar soms is pas na drie tot zes maanden helemaal duidelijk wat uw oorspronkelijke hoofdpijnpatroon is. Bij veel mensen keert de ‘gewone’ migraine terug met af en toe een aanval, en blijft de dagelijkse hoofdpijn weg. Als u helemaal ‘schoon’ bent, dat wil zeggen vrij van pijnstillers, en van triptanen, kunt u samen met uw behandelend arts een plan maken om de resterende hoofdpijn of migraine te lijf te gaan.

Triptanen

Er bestaan zeven soorten triptanen, met allemaal een grote gemene deler: het zijn aanvalscouperende medicijnen. Onderling zit er enig verschil in. Van sommige triptanen is het patent verlopen en krijgt u van de apotheek het generieke product. De werking is in principe hetzelfde.

 

De toedieningsvorm van de triptanen verschilt. Er bestaan, pillen, zetpillen, smelttabletten, injecties en neussprays. Hieronder op alfabetische volgorde:

 

Specialité Generiek
Almogran Almotriptan
Imigran Sumatriptan
Fromirex Frovatriptan
Maxalt Rizatriptan
Naramig Naratriptan
Relpax Eletriptan
Zomig Zolmitriptan